TIMER

Een timer is een gespecialiseerd type klok dat wordt gebruikt om een specifieke hoeveelheid tijd te meten. Ze worden vaak gebruikt in een verscheidenheid aan instellingen, waaronder koken, sport, wetenschappelijk onderzoek en andere gebieden waar tijdmeting belangrijk is.

Toepassingen

De maximale tijd die deelnemers voor een wedstrijd krijgen, de tijd die studenten voor een examen krijgen, eierwekker, de tijd die een spreker op een congress krijgt, de aankondiging van de volgende productpresentatie op beursstand, de duur van een sportwedstrijd, de duur van cardiotraining, ... De Pomodore-techniek maakt intensief gebruik van Timers. Zie onderaan.

Doel

We tellen NIET af naar een specifieke datum maar we tellen een bepaalde tijdsduur af. Dus het aftellen is onafhankelijk van het eindmoment. Bijvoorbeeld 60 minuten om een examen af te leggen. Op het einde kan de Timer op 0000 stoppen of hij kan negatief verder tellen. Dat is softwarematig in te stellen.

Werkwijze

Je stelt een duurtijd in als doel maar dit kan op elk ogenblik starten wanneer je beslist om de timer te starten.

Hier zijn enkele kenmerken en functies van timers

  1. Count-down: Veel timers worden gebruikt om een bepaalde hoeveelheid tijd af te tellen. Je stelt de timer in op de gewenste tijd, bijvoorbeeld 30 minuten, en de timer begint af te tellen totdat hij nul bereikt.

  2. Count-up: Sommige timers kunnen ook voorwaarts tellen vanaf nul, meten hoeveel tijd is verstreken sinds ze werden gestart. Dit soort timer wordt vaak een stopwatch genoemd.

  3. Alarm: Wanneer de ingestelde tijd is verstreken, geven de meeste timers een soort signaal of alarm om de gebruiker te informeren. Dit kan een zoemgeluid, een bel, een licht of een ander type signaal zijn.

  4. Digitale en mechanische timers: Timers kunnen digitaal of mechanisch zijn. Digitale timers worden vaak gebruikt op apparaten zoals ovens, magnetrons, en smartphones. Ze hebben LCD-schermen en knoppen voor het instellen van de tijd. Mechanische timers zijn vaak eenvoudiger, met een wijzerplaat die je draait om de tijd in te stellen.

  5. Interval timers: Dit zijn timers die zijn ontworpen om een reeks van tijdsintervallen te meten, vaak met rustperioden ertussen. Ze worden vaak gebruikt in omgevingen zoals fitness of sporttraining voor high-intensity interval training (HIIT).

  6. Apps en online timers: Er zijn vele apps en online tools beschikbaar die fungeren als timers, met extra functies zoals de mogelijkheid om meerdere timers tegelijk in te stellen, of timers met specifieke namen voor verschillende taken.

Het gebruik van een timer kan helpen bij het verbeteren van de efficiëntie en nauwkeurigheid in vele activiteiten, van koken tot sport en productiviteit.

Pomodore Timer (onze RC600 is de Pomodore Timer die ikzelf elke dag gebruik)

De Pomodoro Techniek is een tijdmanagementmethode ontwikkeld door Francesco Cirillo in de late jaren '80. Het concept is eenvoudig: je werkt gedurende 25 minuten volledig geconcentreerd en neemt daarna een pauze van 5 minuten. Elke interval van 25 minuten wordt een 'Pomodoro' genoemd, het Italiaanse woord voor 'tomaat', vernoemd naar de tomaatvormige keukenwekker die Cirillo gebruikte toen hij de techniek ontwikkelde.

Hier zijn de basisstappen van de Pomodoro Techniek:

  1. Kies een taak die je wilt werken.

  2. Zet een timer (de "Pomodoro") op 25 minuten.

  3. Werk aan de taak tot de timer afgaat.

  4. Neem een korte pauze van 5 minuten.

  5. Begin weer met een andere 'Pomodoro'.

  6. Neem na elke vierde 'Pomodoro' een langere pauze van 15 tot 30 minuten.

De doelen van de Pomodoro Techniek zijn onder meer:

  • Het verbeteren van de focus en concentratie door het elimineren van afleidingen.

  • Het verbeteren van de productiviteit.

  • Het verminderen van vermoeidheid door het opnemen van geplande pauzes.

  • Het verbeteren van het tijdsbesef.

  • Het bevorderen van een evenwichtiger en minder stressvol werkritme.

Er zijn veel verschillende Pomodoro-timers beschikbaar, zowel als fysieke apparaten en als digitale apps of online tools. Ze helpen je om je aan de tijdslimieten te houden en om je te laten weten wanneer het tijd is om een pauze te nemen. Sommige hebben ook de mogelijkheid om je voortgang bij te houden, zodat je kunt zien hoeveel 'Pomodoros' je hebt voltooid.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bruikbare tips en concrete toepassingen 1 x per 3 maanden in uw inbox